مقاومت های صنعتی به منظور برخورداری از عملکرد مناسب، مجهز به تجهیزات اندازه‌گیری، حفاظتی و کنترلی می باشند- شرکت پارسان متناسب با تقاضای مشتری تجهیزات جانبی بر روی مقاومت های صنعتی خود نصب می کند- تجهیزات جانبی شامل موارد زیر می باشند:

۱- ترانسفورماتور جریان – (Current Transformer (CT
۲- ترانسفورماتور ولتاژ – (Potential Transformer, Voltage Transformer (PT, VT
۳- ترانسفورماتور زمین – Earthing Transformer, Grounding Transformer
۴- برقگیر – Surge Arrester, Lightning Arrester
۵- رله حفاظتی – Protection Relay
۶- دیسکانکتور سوئیچ – Disconnctor Switch
۷- بوشینگ – Bushing
۸- کنترل پنل – Control Panel
۹- جعبه ترمینال – Terminal Box
۱۰- هیتر و ترموستات ضد رطوبت – Heater & Thermostat Anti Condensing
۱۱- پلاک مشخصات فنی و علائم اخطار – Nameplate & Warning Plate
۱۲- فن دمنده – Blower Fan
۱۳- رله ی حرارتی بی متال وکلید محافظ موتور- (Thermal Bi-metal Relay- Motor Protection Circuit Breaker (MPCB
۱۴- رله کنترل فاز – Phase Control Relay
۱۵- سوئیچ اختلاف فشار هوا – (Differential Pressure Switch (DPS
۱۶- مدار شکن قدرت یا دژنکتور – Circuit Breaker- Disjoncteur
۱۷- کنتاکتور و کنتاکتور خلاء – Contactor & Vacuum Contactor
۱۸- فیوز فشار متوسط – Medium Voltage Fuse
۱۹- کولر تابلویی – Cooling Unit
۲۰- سوئیچ، شستی و شستی اضطراری – Switch, Push Button & Emergency Stop
۲۱- رطوبت سنج و دماسنج دیجیتالی – Digital Temperature & Humidity Controller
۲۲- کنترل کننده منطقی برنامه پذیر و نمایشگرها – (Programmable Logic Controller (PLC) & Human Machine Interface (HMI
۲۳- کلیدهای مینیاتوری، محافظ جان – MCB, RCCB, RCBO
۲۴- اندازه گیرهای چند منظوره – Multi-function Meter
۲۵- کلید گردان – Cam Switch
۲۶- رله های زمانی – Timer
۲۷- چراغ سیگنال و آلارم ها – Signal Lamp & Alarm

۱. ترانسفورماتور جریان
(Current Transformer (CT

یک ترانسفورماتور کاهنده با توان نامی بسیار کم برای اندازه گیری مقدار جریان در سیستم های قدرت بکار می رود. این روش ساده، کم هزینه و با دقت قابل قبول است. این ترانسفورماتورها در حالت کلی دارای سه ساختار می باشند.

  • ترانسفورماتور جریان پنجره ای (حلقه ای)
  • ترانسفورماتور هسته split
  • ترانسفورماتور wound primary

باید توجه کرد که دو سر خروجی ترانس جریان هیچ‌گاه نباید مدار باز شود. پیشنهاد می شود که ترانسفورماتور جریان در سمت ورودی NGR یا مقاومت صنعتی قرار بگیرد و دو سر خروجی آن به رله ها و تجهیزات اندازه گیری متصل گردد.

۲. ترانسفورماتور ولتاژ
(PT, VT)

ترانسفورماتور ولتاژ (Potential Transformer – Voltage Transformer) یک ترانسفورماتور کاهنده با توان نامی بسیار کم است و هدف آن فراهم کردن نمونه‌ای از ولتاژ سیستم قدرت برای دستگاه‌های اندازه‌گیری و کنترلی می باشد. ترانسفورماتور ولتاژ باید بسیار دقیق عمل کند تا موجب اعوجاج ولتاژهای واقعی نشود. ترانسفورماتورهای ولتاژ از لحاظ دقت در کلاس‌های مختلفی ساخته می‌شوند. دو سر خروجی ترانس ولتاژ برخلاف ترانس جریان هیچ‌گاه نباید اتصال کوتاه شود.

بنابراین وظایف اصلی ترانسهای ولتاژ عبارت خواهند بود:

  • تبدیل ولتاژ از مقداری معمولا زیاد ، به مقداری قابل استفاده در رله ها و تجهیزات.
  • ایزوله کردن ولتاژ مدار اندازه گیری از ولتاژ بالای سیستم.
  • فراهم کردن امکان استفاده از رله ها و تجهیزات در مقادیر نامی مختلف جریان و ولتاژ.

۳. ترانسفورماتور زمین
Earthing Transformer – Grounding Transformer

وظیفه اصلی ترانسفورماتور زمین یا ترانسفوماتور زیگزاگ،ایجاد نقطه نوترال درثانویه ترانسفورماتور اصلی است که دارای اتصال مثلث (Delta) بوده و نقطه نوترال آن در دسترس نمی باشد. فازهای این ترانسفورماتورها بصورت زیگزاگ متصل می شوند ونقطه‌ی نوترال این ترانسفورماتور می تواند از طریق مقاومت NGR به زمین متصل شود و در نتیجه ترانسفورماتور اصلی را حفاظت نماید.

۴. برقگیر
Surge Arrester, Lightning Arrester

برقگیرها جهت حفاظت از تجهیزات سیستمهای قدرت دربرابر اضافه ولتاژها استفاده می شوند. این وسیله حفاظتی، اضافه ولتاژهای گذرا یا ولتاژهایی که باعث تخریب تجهیزات شبکه میشوند را محدود کرده و به زمین انتقال می دهد. برقگیرها بدون آنکه آسیبی ببیند، میتوانند اینکار رابه دفعات تکرار کنند. برقگیرها به صورت موازی با وسیله تحت حفاظت و بین فاز و زمین قرارمیگیرند و انرژی موج اضافه ولتاژ را به زمین منتقل می کنند و افت ولتاژ ناشی از عبور جریان تخلیه برقگیر به یک مقدار معینی (درحد سطح حفاظتی برقگیر) محدود میشود.

۵. رله حفاظتی
Protection Relay

رله ها یا تجهیزات حفاظتی، دستگاه‌هایی هستند که در صورت وجود خطا با صدور فرمان قطع (Trip)، موجب مدار باز شدن کلیدهای قدرت می شوند و تجهیزات الکتریکی را در برابر آسیب و اتصالی های احتمالی حفاظت می کنند.از انواع مهم این رله ها که در مقاومت های اتصال زمین کاربرد دارند می توان به رله ی اضافه جریان (over-current relay) و رله ی خطای زمین (Earth fault relay) یا جریان نشتی زمین (Earth leakage relay) اشاره کرد.

۶. دیسکانکتور سوئیچ
Disconnctor Switch

دیسکانکتور سوئیچ برای ایزوله سازی تجهیزات تحت ولتاژ از سیستم قدرت مورد استفاده قرار می گیرد. برخلاف بریکر یا دژنکتور، این کلید مجهز به هیچ مکانیزمی برای خاموش کنندگی قوس نمی باشد و نباید از آن به عنوان قطع و وصل کننده‌ مدار یا ماشین در حال جریان دهی بالا (On-Load) استفاده کرد. این کلید فقط می‌تواند در بی‌ باری کامل و یا هنگام عبور جریان‌ های بسیار ناچیز (Off-Load) قطع و وصل شود. این کلیدها قابلیت عملکرد با مکانیزم دستی و موتوری را داشته و تیغه های N.O. یا N.C. آن، سیستم کنترلی را از وضعیت تیغه دیسکانکتور آگاه می سازد. می توان با ترکیب فیوز با این سوئیچ ها، خطاهای اضافه جریانی در سیستم را نیز محافظت کرد. جداسازی صرف، بدون ولتاژ کردن سیستم پایین دستی، تعمیر دستگاه، ایمنی افراد و حفاظت در مقابل تغذیه برگشتی از سمت ثانویه ترانسفورماتور از اهداف مورد کاربرد دیسکانکتورسوئیچ می باشد.

۷. بوشینگ
Bushing

برای ورود و خروج خط اصلی به دستگاه های فشار قویمی توان از بوشینگ استفاده می شود. بوشینگ ها از ایجاد جرقه بین ولتاژ خط عبوری و بدنه دستگاه جلوگیری می کنند. بوشینگ هادر شرکت پارسان از جنس پرسلان بوده که در برابر حرارت از مقاومت مطلوبی برخوردار هستند و با داشتن یک لایه‌ی لعاب کاری شده در برابر نفوذ رطوبت نیزمقاوم می باشند.

۸. کنترل پنل
Control Panel

کنترل پنل می تواند به منظور مانیتور کردن پارامترهای مختلف دستگاه (همانند ولتاژ، جریان و توان)، کنترل کردن و اطلاع از آخرین وضعیت سوئیچ ها، کنتاکتورها، آلارم ها، خطاها و انجام تنظیمات لازم در حالت Automatic در دستگاه مورد استفاده قرار می گیرد. کنترل پنل های ساخت شرکت پارسان دارای درجه حفاظتی IP55 بوده و جنس مخزن آن می تواند به پیشنهاد مشتری تغییر نماید. کنترل پنل ها می تواند شامل تجهیزات کنترلی همانند فیوزها، کنتاکتورها، کلیدهای حفاظتی، نمایشگر های HMI، NGR Monitoring، آلارم ویندوها، رله خطای زمین، چراغ های آلارم برای مد کاری دستگاه و وضعیت تجهیزات مختلف باشد.

۹. جعبه ترمینال
Terminal Box

جعبه ترمینال اتصالات و خروجی های مورد نیاز دستگاهرا در دسترس کاربر قرار می دهد و بخش کنترلی را از مدار قدرت ایزوله می نماید. جعبه ترمینال های مورد استفاده در شرکت پارسان از جنس آلومینیم ریخته گری شده با درجه حفاظتی IP66 می باشند. نمایشگرهای ترموستات نیز می تواند بروی  این جعبه قرار گیرد و مقدار دما و رطوبت داخل دستگاه را نمایش دهد. خروجی های مورد استفاده در این جعبه ترمینال ها می تواند شامل موارد زیر می باشند:

  • خروجی ثانویه ی CT و PT
  • خروجی رله
  • خروجی هیتر
  • خروجی ترموستات
  • خروجی مربوط به ارت تجهیزات
  • خروجی فن
  • تیغه های C. و N.O. سوئیچ ها
  • بوبین کنتاکتورها

۱۰. هیتر و ترموستات ضد رطوبت
Heater & Thermostat Anti Condensing

هیتر های ضد رطوبت به منظور جذب رطوبت از طریق بالا بردن دمای داخل مخزن با توجه به دمای نقطه شبنم مورد استفاده قرار می گیرند. با توجه به اینکه دمای نقطه شبنم در شرایط جغرافیایی مختلف، متفاوت است لذا هیتر از طریق یک ترموستات قابل تنظیم در نقطه شبنم کنترل می شود. این کار باعث از بین رفتن بخار آب تغلیظ شده در داخل مخزن شده و از خوردگی بدنه و تجهیزات داخلی محافظت می کند.

۱۱. پلاک مشخصات فنی و علائم اخطار
Nameplate & Warning Plate

مشخصات فنی مربوط به هر دستگاه بر روی پلاک مشخصات نشان داده می شود. جنس پلاک های مورد استفاده از نوع استنلس استیل (Stainless Steel) بوده و مشخصات با عمق مشخصی بر روی آن حک می شوند تا علاوه برداشتن دوام مناسب از کیفیت ظاهری مطلوب برخوردار باشند. کیفیت پارامترهای حک شده بر روی پلاک مشخصات از طریق تست های اسپری نمک و تابش اشعه فرابنفش در زمان های معین مورد بررسی و پذیرش قرار گرفته است. دستگاههای ساخت شرکت پارسان دارای بالاترین اولویت از جهت ایمنی و حفاظت می باشند ولی برای آگاهی اپراتور و پرسنل، پلاکهای هشدار که منطبق بر کارکرد دستگاه می باشد و خطرات احتمالی را یادآوری می کند بروی آن نصب می شود.

۱۲. فن دمنده
Blower Fan

برای تولیداتی که برای مدت زمان نسبتا طولانی تحت بار باشند و افزایش دمای ایجاد شده به صورت طبیعی برطرف نشود از فن های خنک کننده در فرایند طراحی استفاده می شود.

۱۳. رله ی حرارتی بی متال وکلید محافظ موتور
(MPCB)

رله حرارتی (Thermal Bimetal Relay-Motor Protection Circuit Breaker) بی متال از رایج ترین نوع رله های حفاظتی در مقابل اضافه بار (Over Load) هستند. این رله ها از نوع مکانیکی و حساس به دما است و به صورت سری در مدار الکترو موتور قرار می‌گیرد و با توجه به تنظیم زمانی آن در صورت بروز اضافه بار مدار الکتروموتور را بی برق می کند. رله های حرارتی بی متال نیازمند نصب در خروجی کنتاکتور هستند ولی نوع کلید محافظ موتوری (MPCB) می تواند به صورت مستقل استفاده گردد.

۱۴. رله کنترل فاز
Phase Control Relay

رله کنترل فاز جهت تشخیص قطع شدن فازهای ورودی ( یک فاز ، دو فاز و یا هر سه فاز ) یا سیم نول،تغییر توالی فازها،افزایش یا کاهش بیش از حد مجاز ولتاژ،عدم تقارن بیش از حد ولتاژ سه فاز وشوک های ناشی از قطع و وصل برق استفاده می شود. تیغه های آن در مسیر مدار کنترلی قرار گرفته و در صورت بروز هر یک از خطاهای فوق بلافاصله مدار را بی برق می نماید و تارفع خطا اجازه برق دار شدن سیستم را نمیدهد.

۱۵. سوئیچ اختلاف فشار هوا
(Differential Pressure Switch (DPS

سوئیچ اختلاف فشار جهت اطمینان از کارکرد مناسب فن دمنده در رزیستورهای با سیستم خنک کاری AF استفاده می شود. این سوئیچ بر چرخش صحیح فن دمنده، کارکرد مناسب الکتروموتور و جریان مناسبهوای دمندهنظارت دارد و دارای نقطه تنظیمی (Switch point) مطابق با میزان جریان هوای دمنده می باشد. به دلیل حساسیت فوق العاده زیاد رزیستورهای نوع AF، قطع لحظه ای جریان هوا خسارت جبران ناپذیری به رزیستور خواهد زد، لذا سوئیچ اختلاف فشار بصورت آنی سیستم اصلی را بی برق می کند تا به رزیستورها آسیبی نرسد.

۱۶. مدار شکن قدرت یا دژنکتور
Circuit Breaker-Disconnector

یک کلید اتوماتیک جهت عبور جریان بالا با ولتاژ بالامی باشند و با توجه به اینکه مجهز به جرقه خاموش کن هستند، برای حفاظت سیستم و بار در مقابل خطای اضافه جریان (Over Current) یا خطای اتصال کوتاه (Short Circuit)استفاده می شوند. این کلیدها همچنین قابلیت مانور جهت قطع ووصل مدار در حالت بارداری سیستم (On-Load) را دارندو عملکردآن ها می تواند بصورت دستی (Manual) یا موتوری (Motorized) باشد.برعکس فیوزهای فشارمتوسط (MV Fuses) که با یک بار عملکرد در مقابل اضافه جریان بایستی تعویض گردند، مدارشکن می‌تواند مجدداً وارد مدار شود.

۱۷. کنتاکتور و کنتاکتور خلاء
Contactor & Vacuum Contactor

کنتاکتور یک کلید الکترومغناطیسی می باشد که جهت قطع و وصل مدار در حالت بارداری سیستم (On-Load) استفاده می شود. این کلیدها قابل کنترل با ولتاژ پایین می باشند و امکان ایزوله نمودن سیستم کنترلی از سیستم قدرت را فراهم می نمایند. برخلاف مدارشکن  یک کنتاکتور برای قطع یک جریان اتصال کوتاه استفاده نمی‌شود.در ولتاژهای متوسط کنتاکتورهای خلائی کاربرد دارند و بهمراه فیوزهای فشار متوسط (MV Fuses)می توانند علاوه بر سوئیچینگ مدار، حفاظت در مقابل اضافه جریان را نیز تامین نمایند.

۱۸. فیوز فشار متوسط
Medium Voltage Fuse

فیوز وسیله‌ای است که مدارهای الکتریکی را در برابر اضافه جریان (Over Current) یا اتصال کوتاه(Short Circuit) محافظت می‌نماید. این وسیله بصورت سری در مدار قرار می گیرد و در صورت بروز خطای اتصال کوتاه می‌سوزد وجریان الکتریکی را قطع کرده و از سیستم و بار محافظت می کند. با یکبار عملکرد فیوز بایستی آن را تعویض کرد. در فشار متوسط معمولا فیوزهاوسیله مناسبی جهت حفاظت در مقابل اضافه جریان و اثرات حرارتی می باشند. فیوزهای فشار  متوسط دارای خصوصیات بارزی از جمله ظرفیت قطع بالا، محدودیت جریان بسیار بالا، ولتاژ سوئیچینگ پایین، قطع سریع، عدم فرسودگی و… می باشند.فیوز لینک های پشتیبان داری یک حداقل جریان قطع هستند که با توجه به آن، جریان بالاتر را قطع میکنند.

۱۹. کولر تابلویی
Cooling Unit

تابلوهای کنترلی جزء مهمترین قسمتهای یک سیستم الکتریکی می باشند که بایستی تحت هر شرایطی توانایی کنترل سیستم مربوطه را داشته باشند. در محیط های اسیدی و شرجی با رطوبت و دمای زیاد احتمال پوسیدگی و تخریب سیم بندی های سیستم کنترلی، تجهیزات الکترونیکی و کنترلرها افزایش می یابد و عمر آنها سریعا کاهش می یابد و در نتیجه بر عملکرد سیستم کنترلی و سیستم قدرت تاثیر می گذارد. کولرهای تابلویی یکی از موثرین تجهیزات جهت خنک کاری و تهویه مناسب تابلوهای کنترلی می باشند و عمر آنها را افزایش می دهند.

۲۰. سوئیچ، شستی و شستی اضطراری
Switch, Push Button & Emergency Stop

سوئیچ ها و شستی ها جهت اعمال فرمان ها از اپراتور به سیستم کنترلی می باشد و مطابق با مدار کنترلی مربوطه، سیستم قدرت شروع به کار می کند. این شستی ها میتوانند استارت (Start Push Button)، استوپ (StopPush Button) و دوبل (Start/StopPush Button) یا کلید صفر و یک(On/Off switch)باشند.دستگاههای ساخت شرکت پارسان دارای بالاترین اولویت ایمنی می باشند ولی با این حال ممکن است خطراتی متوجه دستگاه و اپراتور باشد. با فشردن شستی اضطراری در هنگام خطر، کل مجموعه رزیستوری از مدار خارج  شده و دستگاه به وضعیت ایمن انتقال می یابد.

۲۱. رطوبت سنج و دماسنج دیجیتالی
Digital Temperature & Humidity Controller

در محیط های اسیدی و شرجی با رطوبت و دمای زیاد امکان خوردگی رزیستورها افزایش می یابد. رطوبت سنج و دماسنج دیجیتالی با اندازه گیری رطوبت و دمای محیط میتواند هیترهای درون مخزن رزیستور را راه اندازی کرده و عمر دستگاه را افزایش دهد.

۲۲. کنترل کننده منطقی برنامه پذیر و نمایشگرها
PLC & HMI

(Programmable Logic Controller (PLC یک سیستم نرم افزاری استکه فرمانهای مختلف از اپراتور و همچنین مقادیر اندازه گیری شده را از سنسورها دریافت می کند و آنها را مطابق برنامه ای که در حافظه اش ذخیره شده است، پردازش می نماید و فرمان های لازم را به عملگرها و کنتاکتورها صادر می کند. PLC ها شامل توابع منطقی،ترتیب گذاری، زمان بندی، شمارش، محاسبه و شبکه شدن با یکدیگر را دارند. در واقع PLC ها یک رایانه صنعتی با پیکربندی منحصر به فرد هستند. PLC ها علاوه بر موارد فوق توانایی نمایش شرایط مختلف سیستم جهت ارتباط راحتتر با اپراتور را فراهم می نمایند که با عنوان (Human Machine Interface (HMI شناخته می شود.

۲۳. کلیدهای مینیاتوری، محافظ جان
MCB, RCCB, RCBO

کلید مینیاتوری (Miniature Circuit Breakers – MCB)، کلیدی است که حفاظت موثری را در برابر خطای اتصال کوتاه و اضافه بار انجام می دهد و باعث قطع برق ورودی می شود. خطای اتصال کوتاه توسط رله مغناطیسی و خطای اضافه بار توسط رله حرارتی شناسایی و حفاظت می شود.کلید ‌مینیاتوری (Residual Current Circuit Breaker – RCCB)، Residual Current Device – RCD) یا کلید محافظ نشتی جریان (کلید محافظ جان) کلیدی است که وقوع جریان نشتی کوچک در بدنه دستگاه و همچنین اتصال مستقیم بدن اشخاص به بدنه برقدار را تشخیص می دهد و مدار را فورا قطع می کند. این کلید تمامی جریانهای نشتی را که توسط فیوز شناسایی نمی شوند اما می توانند زمینه ساز آتش سوزی یا برق گرفتکی باشند را شناسایی و قطع می‌کند.کلید ‌مینیاتوری RCBO (Residual Current Circuit Breaker with Over Current Protection) کلیدی است که از ترکیب دو کلید RCCB و MCB ساخته شده است و خصوصیت هر دو کلید را بطور همزمان دارد. لذا کلید RCBO می تواند حفاظت در برابر اتصال به بدنه، حفاظت در برابر تماس مستقیم با فاز، حفاظت در برابر اتصال کوتاه، حفاظت در برابر اضافه بار را انجام دهد.

۲۴. اندازه گیرهای چند منظوره
MultiFunction Meter

پارامترهای مختلف سیستم که متصل به بار رزیستوری-سلفی هستند را می تواناندازه گیری نمود. این پارامترها می تواند شامل توان اکتیو، توان راکتیو، توان ظاهری، ضریب توان، ولتاژ، جریان و فرکانس باشند.اندازه گیرهای چند منظوره توانایی سنجش پارامترهای مختلف در حوزه توان و انرژیبا دقت بالا و قابلیت اتصال به انواع CT و PT را دارند و اپراتور را از شرایط سیستم متصل به بار آگاه می سازند.

۲۵. کلید گردان
Cam Switch

وسیله قطع و وصل مکانیکی که قادر به وصل کردن عبور و قطع جریان در شرایط عادی مدار می باشد که ممکن است شامل شرایط اضافه بار بهره برداری تعیین شده باشد و همچنین می تواند برای مدت زمان مشخصی تحت شرایط غیرعادی مدار مانند اتصال کوتاه ، جریان را عبور دهد . یک کلید ممکن است قادر به وصل کردن جریان های اتصال کوتاه باشد اما نتواند این جریان ها را قطع نماید. در سیستم های با ولتاژ وجریان کم که کنترل کننده دستی (Manual) در آن مد نظر باشد، کلیدهای گردان پیشنهاد می شود.

۲۶. رله های زمانی
Timer

رله های زمانی، کلیدهای زمانداری هستند که در طراحی مدارهای فرمان نیازمند به زمان‌سنجی مورد استفاده قرار می گیرند. این رله ها، دارای تیغه های N.O. و N.C. بوده که می توانند با سیستم کنترلی در ارتباط باشند. این رله‌ها شامل تایمرهای تأخیر در وصل، تأخیر در قطع، تأخیر در قطع و وصل و تأخیر در وصل ماندگار هستند که قابل کاربرد در سیستم های با کنترل دستی (Manual) می باشند.

۲۷. چراغ سیگنال و آلارم ها
Signal Lamp & Alarm

چراغ سیگنالها بر روی تابلوهای کنترلی، اپراتور را از شرایط مختلف سیستم قدرت و سیستم کنترل آگاه می سازند و اپراتور را در جهت اجرای تصمیم صحیح راهنمایی می کنند. چراغ سیگنالها معمولا برای ورودهای برق سه فاز، برق ورودی فن دمنده، مُد کنترلی سیستم (Manual/Automatic)، شرایط عملکرد فن دمنده، شرایط عملکرد Thermo switch، بارداری (On load) یا بی بار (Off load)  بودن استپ های مختلف بانک بار، آلارم افزایش دماییرزیستور و هوای خروجی و همچنینشرایط خطا استفاده می شوند.